Begonnen met zweefvliegen… in een zomerkamp.

Eigenlijk wist ik heel weinig van zweefvliegen. Behalve dat een oom van mij er altijd mee bezig was, maar die oom was er allang niet meer.
Toen kwam ik in Arnhem wonen, en zag ik op de verkeersborden steeds maar TERLET. O ja, zweefvliegen; oom Piet vond dat leuk!

Dus op een dag realiseerde ik me dat ik nog geen plannen had voor de zomer, en belde ik dat telefoonnummer dat ik al een tijdje had staan. Gelderse Zweefvliegclub.
Kan ik leren zweefvliegen? Ja, er is zomerkamp op Terlet, twee weken. Je kunt een rittenkaart kopen, dan kan je ervaren of het wat voor je is. En kunnen we op je rekenen, dit zomerkamp?
Mijn eerste dag op Terlet: de instructeur (die ook de leiding had van dat zomerkamp) legde ons nieuwelingen het een en ander uit over het zweefvliegen en over Terlet. Niet teveel ineens, ga het eerst maar eens proberen!

De E4, PH721, (E4 heet het Callsign, de roepnaam; PH721 is de officiële registratie) ProficiAd (dat is een koosnaampje) staat klaar. Een tweezitter. Ik mag voorin gaan zitten. Echt een piloten ervaring! En de instructeur op de plaats achter mij heeft me al het vertrouwenwekkende gevoel gegeven dat er dubbele besturing is: Alles is dubbel uitgevoerd, dus ik mag al gauw vliegen en hij kan altijd bijsturen.

Mijn eerste start – heftig! In no time hang ik achterover aan de lierkabel en stijg snel naar een paar honderd meter. Een hobbeltje alsof de snelle lift stopt – was me vooraf verteld – en we vliegen!

Die eerste dagen pakte de instructeur de thermiek op (als het meezat) en was voor mij de grootste uitdaging om zelf een beetje rechtuit te sturen. En de horizon horizontaal te houden. Het vliegtuig vliegt zichzelf.. Ja. Maar als je niet oppast draait die horizon steeds weer weg. Gelukkig zit de instructeur achter me en die zorgt dat het allemaal veilig blijft. Maar een aantal nachten heb ik gedroomd van die horizon.
Na een week had ik onder andere het rechtuit sturen aardig onder de knie en kon ik tussen het oefenen door ook heerlijk genieten van het prachtige uitzicht over de Veluwe en vooral van de grote rivieren de Rijn, de IJssel én de Oude IJssel bij Doesburg, en als het meezat ook de Waal, die glinsterend onder me lagen.

Door Lonneke Alsema.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.