ALGEMEEN OVER ZWEEFVLIEGEN
Op welke leeftijd kan je beginnen met zweefvliegen?
Vanaf 14 jaar kun je beginnen met zweefvliegles. Je brevet/SPL kan je halen vanaf je 16e.

Voorziet de GeZC in kadobonnen en passagiersvluchten
Bij de GeZC verstrekken wij helaas geen cadeaubonnen voor zweefvluchten en zijn er geen mogelijkheden voor passagiersvluchten. Wij verwijzen je daarvoor naar de site van de KNVvL waar U een zweefvliegclub bij in de buurt kunt selecteren. Het is aan de betreffende club of zij u kunnen faciliteren.

Kan je ook zweefvliegen zonder wind?
Wind is niet nodig om te kunnen zweefvliegen. Zweefvliegtuigen gebruiken luchtmassa en thermiek (verticale luchtstroming) om hoogte te winnen.

Wat als de wind wegvalt?
Ieder vliegtuig vliegt omdat de lucht massa heeft, steek je hand maar uit het raam van een rijdende auto, luchtdichtheid is er altijd en voel je goed of de auto nu voor of tegenwind heeft. Zie ook deze pagina

Hoeveel weegt een zweefvliegtuig?
Tussen de 250 en 500 kg.

Hoe lang blijf je in de lucht?
Afhankelijk van het weer en thermiek ergens tussen de vijf minuten en meer dan 10 uur.

Hoe veel mensen kunnen er mee in een zweefvliegtuig?
Zweefvliegtuigen zijn er in twee uitvoeringen: de eenzitter en de tweezitter. In de tweezitter kan een instructeur een leerling meenemen.

 

OVER DE VLIEGDAG
Waar kan ik me melden?
Om 9.00 uur is iedereen die wil gaan vliegen aanwezig in het clubhuis van de Gelderse.

Heb ik begeleiding?
Tijdens de kennismakingsdag maken we afspraken over verdere begeleiding.

Hoe is het eten geregeld?
Er is op het veld geen catering. De vliegers nemen over het algemeen zelf eten en drinken mee naar het vliegveld.

Zijn er kledingeisen?
Gemakkelijke vrijetijdskleding is meer dan voldoende. Zorg, zelfs op warme dagen, dat je jezelf kan beschermen met een warm jack tegen kou en wind op het open veld en een paar lekkere schoenen of gympen, slippers zijn niet toegestaan tijdens het vliegen. Een vliegpetje (de stoffen petjes zonder grote klep) en zonnebrand zijn een must.


OVER LIDMAATSCHAP BIJ DE GEZC

Wat kost het?
Voor de tarieven van de GeZC klik hier. Een nieuw lid betaalt inschrijfgeld en contributie. Kijk voor informatie over het lidmaatschap van de KNVvL en de medische keuring bij “Lidmaatschap”.

Is er een regeling voor jongeren?
Jongeren kunnen tegen een gereduceerd tarief vliegen zie Tarievenoverzicht

Wat kost de opleiding?
Voor de praktijkopleiding betaalt u niet extra; de instructeurs leveren als vrijwilligers een belangrijke bijdrage aan de club. De theorieopleiding wordt in de winter tegen kostprijs (ongeveer € 25,-) verzorgd. Voor de theorie- examens, verzorgd door STBEZ, betaald u per vak. In 2024 zijn deze € 20,- per vak.

Hoeveel starts maak ik op een dag?
Als je om 9.00 uur bij de eerste briefing van de vliegdag aanwezig bent en tot het einde van de vliegdag blijft, heb je meestal zo’n drie starts gemaakt. Op een bewolkte dag met minder thermiek, komen minder brevet/SPL-houders vliegen, dat zijn de dagen waarop leerlingen meer vliegen dan op hoog thermische dagen.


OVER MEDISCHE ASPECTEN

Moet je medisch gekeurd worden?
Voor je lid wordt is het, hoewel meestal geen probleem, verstandig je medisch te laten keuren om teleurstellingen te voorkomen. Voor details kijk hier

Mag je een bril of lenzen dragen?
Een bril of lenzen dragen is meestal geen probleem.

Hoe zwaar en lang mag je zijn?
Er is wel een max lengte en gewicht als je in een zweefvliegtuig wilt stappen, max 1.95 meter lang en 110 kg zwaar. Dit wordt mede veroorzaakt door technische en airodynamische begrenzingen van het zweefvliegtuig.

 

Als je op deze website geen antwoord kan vinden op je  vraag: 
Stuur dan je vraag naar info@gezc.org en we zullen je zo goed mogelijk verder helpen.