Dit is de meest gestelde vraag: maar er gebeurt helemaal niets een (zweef)vliegtuig vliegt omdat het door de lucht beweegt. Deze lucht, waar het vliegtuig doorheen beweegt, hoewel niet zichtbaar, heeft een massa/volume en stroomt door de beweging van het vliegtuig langs de vleugels. Steek je hand maar eens uit het raam van een rijdende auto je voelt de aanwezigheid van lucht altijd.
Gooi je gevouwen papieren vliegtuigje maar in een woonkamer waar geen wind staat, als je het een beetje netjes hebt gevouwen maakt je papieren vliegtuigje een keurige glijvlucht omdat de lucht langs de vleugels stroomt en hij valt zeker niet loodrecht naar beneden.
Hierboven laten we zien dat we geen wind nodig hebben, het enige effect van wind op het vliegtuig is de snelheid ten opzichte van de grond. Het vliegtuig gaat t.o.v. de grond langzaam bij tegenwind en sneller t.o.v de grond bij meewind. Vergelijk het maar met een zwemmer die tegen de stroom in zwemt of stroommee zwemt, als er geen stroming is zinkt de zwemmer niet.
Waar komt die draagkracht nu vandaan. Daar komt een beetje natuurkunde bij kijken, het beste is het praktische voorbeeld waarin wij laten zien hoe een vliegtuigvleugel omhoog gezogen wordt. Neem een dun A4tje en blaas lucht langs de bovenkant, je zult zien dat het A4tje omhoog gezogen wordt. Zo gaat dat ook bij de vleugels van ieder vliegtuig, zo ook bij een zweefvliegtuig. Dit laat zien dat de luchtstroming over de vleugel de basis is van het vliegen en niet de wind.
Bij het zweefvliegen wordt de luchtstroming en daarmee de draagkracht veroorzaakt omdat het zweefvliegtuig met een vaartje van 80 Km/u langzaam door de lucht naar beneden glijdt.
Als het plotseling stopt met waaien is het enige dat verandert de snelheid ten opzichte van de grond maar we zweven rustig en relaxed verder met ons zweefvliegtuig.
Naar FAQ index