Onze huidige vloot van moderne zweefvliegtuigen kan worden ingedeeld in twee categorieën: de instructie-tweezitters en de prestatie zweefvliegtuigen.

ASK21Instructie-tweezitters

Op deze zweefvliegtuigen begint je vliegopleiding. In deze vliegtuigen is de besturing dubbel uitgevoerd, zodat er van de voorste zitplaats door de leerling als vanaf de achterste zitplaats door de instructeur gevlogen kan worden. De Gelderse maakt gebruik van de ASK-21. Dit toestel is zeer geschikt als lestoestel vanwege zijn goede vliegeigenschappen.

Als het lesprogramma vordert, doet de leerling steeds meer zelf, tot er een moment komt dat hij of zij de hele vlucht veilig zelfstandig kan uitvoeren. Dan is het tijd dat de leerling solo gaat, hij of zij vliegt dan zonder instructeur, en maakt zijn eerste solostart.

Solo vliegen

Het vliegtuig waar solisten verder op leren vliegen zijn de ASW28B en daarna de Discus. Deze vliegtuigen vallen al onder prestatievliegtuigen, maar ideaal om het vliegen verder te trainen. Ze hebben een intrekbaar wiel om de weerstand te verlagen en beschikken over moderne navigatie-instrumenten. Deze vliegtuigen vormen zo de overgang tussen de tweezitter en de meer geavanceerde prestatie toestellen. De vliegervaring wordt verder uitgebouwd. Wanneer een vlieger voldoende ervaring heeft opgedaan met solovliegen in een Discus en de ASW-28b, en alle oefeningen beheerst, kan hij of zij examen doen voor het brevet. Als het vliegbrevet gehaald is, kan hij of zij na een aantal check-starts gaan vliegen op de prestatievliegtuigen en zijn ervaring uitbreiden met afstandsvluchten.

Prestatie zweefvliegtuigen

Prestatievliegtuigen hebben een lage weerstand, en kunnen sneller en verder vliegen en verliezen minder hoogte per afgelegde kilometer. Deze toestellen hebben de mogelijkheid om water als ballast mee te nemen om sneller te kunnen vliegen.

De GeZC heeft een actieve overlandcultuur. De GeZC heeft maar liefst negen prestatievliegtuigen. We hebben 7 éénzitters: 2x Discussen, 2 x ASW-28b, 2x LS8-18WL, 1x ASG-29 18m en maar liefst vier tweezitters: 1x DuoDiscus, 1 x DuoDiscus XL, 1 x DuoDiscus XLT en 1x Arcus T.

Opleidingsmogelijkheden

De GeZC verzorgt zowel het praktische als het theoretische deel van de basisopleiding (Elementaire én Voorgezette Vliegopleiding) tot aan het zweefvlieg-brevet: Sailplane Pilot License. Aanvullend op dit brevet biedt onze club de mogelijkheid tot het behalen van de sleepstart-aantekening, overland- training en de cursus Radiotelefonie (RT). Voor door de club geselecteerde (zeer ervaren) vliegers, verzorgen we ook de opleiding tot instructeur. Daarnaast faciliteert de GeZC de cursus Aerobatic- privilege voor gebrevetteerde zweefvliegers.

Overzicht van onze zweefvliegtuigen

Lesvliegtuigen
PH-721, E4, type ASK-21
PH-1292, E6, type ASK-21

Prestatievliegtuigen
PH-1058, E1, type Discus CS
PH-1076, E2, type Discus CS
PH-1692, E9, type ASW-28B
PH-1693, E10, type ASW-28B
PH-1622, E3, type ASG 29
PH-1510, E5, type LS8-18wl
PH-1623, E8, type LS8-18wl
PH-1057, E7, type DuoDiscus,
PH-1521, E11, type DuoDiscus XL
PH-1529, E12, type DuoDiscus XT
PH-1652, E13 type Arcus T

 

Nog even een laatste check