Onze vliegtuigen

Onze huidige vloot van moderne zweefvliegtuigen kan worden ingedeeld in drie categorieën, de instructie-tweezitters, de overgangstrainers en de prestatie zweefvliegtuigen. 

Instructie-tweezitters
ASK21_6Op deze zweefvliegtuigen begint je vliegopleiding.  In deze vliegtuigen is de besturing dubbel uitgevoerd, zodat er van de voorste zitplaats door de leerling  als vanaf de achterste zitplaats door de instructeur gevlogen kan worden. De Gelderse maakt gebruikt van de ASK-21. Dit toestel is zeer geschikt als lestoestel vanwege zijn goede vliegeigenschappen.

Indien het lesprogramma vordert, doet de leerling steeds meer zelf, tot er een moment komt dat hij de hele vlucht veilig en zonder ingrepen kan uitvoeren. Dan is het tijd dat de leerling solo gaat, hij of zij vliegt dan zonder instructeur, en maakt zijn eerste solostart.

landing_9solo vliegen
Het vliegtuig waar solisten verder op leren vliegen is o.a. een LS-4’s. Dit vliegtuig is ideaal om het vliegen verder te trainen. Op een LS-4 doe je meer vliegervaring op en deze vormt zo de overgang tussen de tweezitter en de meer geavanceerde prestatietoestellen. Wanneer een vlieger voldoende ervaring heeft opgedaan met solovliegen in een LS-4 en alle oefeningen beheerst, kan hij examen doen voor het brevet.  Als het vliegbrevet gehaald is, kan hij na een aantal checkstarts gaan vliegen op de prestatievliegtuigen.

LS8_5Prestatie zweefvliegtuigen
Prestatiekisten hebben een lage weerstand, en kunnen sneller en verder vliegen en verliezen minder hoogte per afgelegde kilometer dan trainingsvliegtuigen. Deze toestellen hebben een intrekbaar landingsgestel om de weerstand laag te houden, en hebben de mogelijkheid om water als ballast mee te nemen om sneller te kunnen vliegen. Daarbij hebben deze vliegtuigen ook GPS navigatie in het instrumentenpaneel.
De GeZC heeft een actieve overlandcultuur. De GeZC heeft acht prestatievliegtuigen. We hebben twee Discussen, een tweezitter DuoDiscus, een DuoDiscus XL, een DuoDiscus XLT twee LS-8-18WL en een ASG-29 18m.

 Naar top pagina

Overzicht van de zweefvliegtuigen

Lesvliegtuigen
PH-721, E4, type ASK-21,
PH-1292, E6, type ASK-21,

Overgangstrainers
PH-936, E9, type LS-4a,
PH-794, E10, type LS-4,

Prestatievliegtuigen
PH-1058, E1, type Discus CS,
PH-1076, E2, type Discus CS,
PH-1622, E3, type ASG 29,
PH-1510, E5, type LS8-18wl,
PH-1623, E8, type LS8-18wl,
PH-1057, E7, type DuoDiscus,
PH-1521, E11, type DuoDiscus XL,
PH-1529, E12, type DuoDiscus XT,
PH-1652, E13 type Arcus T,
 Naar top pagina