Onze vliegtuigen

Onze huidige vloot van moderne zweefvliegtuigen kan worden ingedeeld in drie categorieën, de instructie-tweezitters, de overgangstrainers en de prestatie zweefvliegtuigen. 

ASK21Instructie-tweezitters
Op deze zweefvliegtuigen begint je vliegopleiding. In deze vliegtuigen is de besturing dubbel uitgevoerd, zodat er van de voorste zitplaats door de leerling als vanaf de achterste zitplaats door de instructeur gevlogen kan worden. De Gelderse maakt gebruikt van de ASK-21. Dit toestel is zeer geschikt als lestoestel vanwege zijn goede vliegeigenschappen.

Als het lesprogramma vordert, doet de leerling steeds meer zelf, tot er een moment komt dat hij de hele vlucht veilig en zonder ingrepen kan uitvoeren. Dan is het tijd dat de leerling solo gaat, hij of zij vliegt dan zonder instructeur, en maakt zijn eerste solostart.

landing_9Solo vliegen
Het vliegtuig waar solisten verder op leren vliegen is o.a. een LS-4’s. Dit vliegtuig is ideaal om het vliegen verder te trainen. Op een LS-4 doe je meer vliegervaring op en deze vormt zo de overgang tussen de tweezitter en de meer geavanceerde prestatietoestellen. Wanneer een vlieger voldoende ervaring heeft opgedaan met solovliegen in een LS-4 en alle oefeningen beheerst, kan hij examen doen voor het brevet.  Als het vliegbrevet gehaald is, kan hij na een aantal check-starts gaan vliegen op de prestatievliegtuigen.

Prestatie zweefvliegtuigen
Prestatiekisten hebben een lage weerstand, en kunnen sneller en verder vliegen en verliezen minder hoogte per afgelegde kilometer dan trainingsvliegtuigen. Deze toestellen hebben een intrekbaar landingsgestel om de weerstand laag te houden en hebben de mogelijkheid om water als ballast mee te nemen om sneller te kunnen vliegen. Daarbij hebben deze vliegtuigen ook GPS-navigatie in het instrumentenpaneel.

De GeZC heeft een actieve overlandcultuur. De GeZC heeft maar liefst negen prestatievliegtuigen. We hebben vijf éénzitters: 2x Discussen, 2x LS8-18WL, 1x ASG-29 18m en maar liefst vier tweezitters: 1x DuoDiscus, 1 x DuoDiscus XL, 1 x DuoDiscus XLT en 1x Arcus T.

 Naar top pagina


Overzicht van onze zweefvliegtuigen

Lesvliegtuigen
PH-721, E4, type ASK-21
PH-1292, E6, type ASK-21

Overgangstrainers
PH-936, E9, type LS-4a
PH-794, E10, type LS-4a

Prestatievliegtuigen
PH-1058, E1, type Discus CS
PH-1076, E2, type Discus CS
PH-1622, E3, type ASG 29
PH-1510, E5, type LS8-18wl
PH-1623, E8, type LS8-18wl
PH-1057, E7, type DuoDiscus,
PH-1521, E11, type DuoDiscus XL
PH-1529, E12, type DuoDiscus XT
PH-1652, E13 type Arcus T

Nog even een laatste check

 Naar top pagina