Op 29 juni 1932 is de Gelderse Zweefvliegclub opgericht in het toenmalige hotel “Royal” aan het Willemsplein te Arnhem. Een tiental Arnhemmers richtte de Arnhemsche-Zweefvliegclub op. Zij vlogen vanaf de Terletse heide met een ESG, een open houten zweefvliegtuig.

ESG2Deze ESG hadden zij opgebouwd van onderdelen die na een luchtvaartshow waren overgebleven. Het starten gebeurde met behulp van een uitgetrokken rubber kabel. Tijdens de vlucht gaf de instructeur aanwijzingen vanaf de grond. Hij bepaalde hoeveel meter het zweefvliegtuig van de grond mocht vliegen. Zo leerde men voorzichtig aan vliegen.
De zweefvliegtuigen werden gebouwd in een werkplaats aan de Koningsweg, die nu nog steeds bestaat. Na het vliegen werd de kist in de boerderij aan de overkant van Terlet ondergebracht.

Er kwam vaak publiek kijken naar de vliegbewegingen van de waaghalzen, zeker omdat in die tijd ook weleens iets mis ging. Voor het kijken moest men een kwartje betalen, dat de club vervolgens weer aan de veldwachter afdroeg. Op deze wijze kreeg de Arnhemsche-Zweefvliegclub haar eerste vergunning van de gemeente Ede om Terlet als luchtvaartterrein te gebruiken.

Instructeurskorps Arnhemse Zweefvliegclub, links chefinstructeur de Kreuk. ESG gesponsord door Arnhemse school schriftelijk onderwijs. ASSO.

Instructeurskorps Arnhemse Zweefvliegclub, links chefinstructeur de Kreuk. ESG gesponsord door Arnhemse school schriftelijk onderwijs. ASSO.

Van Arnhemsche- naar Geldersche-Zweefvliegclub
Het ledental bleef klein. Daarom werd de naam gewijzigd van Arnhemsche-Zweefvliegclub naar Geldersche-Zweefvliegclub. Nu mensen uit de hele provincie lid konden worden groeide het aantal leden gestaag.

In 1950 kwam de vliegschool naar Terlet om met een subsidie scholieren op te leiden, die belangstelling hadden voor de grote luchtvaart, Vanaf die tijd vliegt de Gelderse Zweefvliegclub op Terlet. Later is hier ook een aantal clubs uit de randstad bij gekomen.

Vandaag de dag vliegt de Gelderse Zweefvliegclub nog steeds op vliegveld Terlet, nu met een prachtige, moderne vloot (link) bestaande uit dertien zweefvliegtuigen .

Terlet is een prachtig terrein om boven te zweefvliegen. De Veluwe biedt  bossen, heide en heuvels. De omgeving is daarom de beste omgeving in Nederland voor het ontstaan van thermiek, waar de vliegers tot grote hoogte uren achter elkaar in kunnen stijgen en vliegen. Terlet is het meest actieve Zweefvlieg Centrum in Nederland waar vrijwel alle dagen activiteiten zijn.