Vliegopleiding en instructie door ervaren GeZC Instructeurs

startplaats_6Je zult onder begeleiding van ervaren instructeurs op een veilige manier stap voor stap leren vliegen.  Praktijk en theorie gaan hand in hand, het vliegseizoen is vooral gericht op de praktijkopleiding dan ben je vrijwel continu bezig met het leren vliegen, terwijl de winter bij uitstek geschikt is om je de benodigde theorie onder begeleiding van instructeur eigen te maken.

Om het zweefvliegbrevet, SPL, te halen is het belangrijk om te laten zien dat je zowel de theorie als de praktijk goed onder de knie hebt.

Zaterdag en zondag zijn clubdagen waarop wordt lesgegeven. Je maakt snel vorderingen als je meedoet met een vliegkamp. De informatie daarover staat ook op de website. Je betaalt bij de GeZC niet apart voor de praktijkbegeleiding door de instructeurs.

Sturen in de praktijk

Tijdens je eerste vluchten, altijd samen met een GeZC instructeur, wordt er uitgelegd waar de bedienings-organen en instrumenten voor zijn en hoe ze werken. Nadat je ingestapt bent zal de instructeur de eerste start zelf uitvoeren waarna je, eenmaal boven, voor het eerst de stuurknuppel beetpakt en onder begeleiding rechtuit en bochten leert vliegen.

Met elke volgende vlucht leer je meer en oefen je hetgeen je geleerd hebt. Het veel herhalen is nodig, het besturen van het vliegtuig moet grotendeels geautomatiseerd worden. Als je voldoende geoefend hebt en de instructeur ervan overtuigd is dat je veilig een vlucht zelfstandig uit kunt voerent, komt het moment dat de instructeur de onvergetelijke woorden uitspreekt “ga het nu maar alleen doen”. Dit is het moment dat iedere vlieger (of hij nu op een Airbus of in een zweefvliegtuig zit), nooit zal vergeten. Je eerste solo vlucht! Je bent zweefvlieger en beheerst het vliegtuig volledig zelfstandig. Je vliegt!

Theorie

De theoretische opleiding van de zweefvlieger

Je leert het vliegen door veel te doen, maar daarnaast zal je (net als bij je rijbewijs) ook  theorie moeten leren.

Om een zweefvlieg brevet (SPL – Sailplane Pilot License) te behalen, bestaat de theorie-opleiding uit twee delen, de EVO en VVO:

De EVO, Elementaire Vlieg Opleiding, Dat is de opleiding van de eerste start tot en met de eerste solovlucht. De theorie staat in het boekje EVO. Voor elke nieuwe stap en oefening lees je eerst het betreffende hoofdstuk in het EVO.
> EVO (zweefvliegopleiding.nl)

De VVO-1, Voortgezette Vlieg Opleiding 1. Dat is de opleiding van de eerste solovlucht tot het examen voor het SPL. De praktijkopleiding staat beschreven in het boek VVO en de theorieopleiding staat in het boek Theorie van het zweefvliegen.
> VVO (zweefvliegopleiding.nl)

De theorieopleiding bestaat uit 9 vakken. In de winterstop organiseert de GeZC, vaak in samenwerking met andere clubs, theorielessen op Terlet hiervoor. De examens zijn modulair en worden 3 x per jaar door de STEBZ georganiseerd en afgenomen op een centrale locatie in Nederland. Binnen 18 maanden moeten alle 9 vakken behaald zijn, waarna het totale certificaat een geldigheid heeft van 24 maanden.

De VVO-2, Voortgezette Vlieg Opleiding 2, is bedoeld voor SPL-houders die langere afstanden willen gaan vliegen.
> VVO2 (zweefvliegopleiding.nl)