Bij de GeZC starten wij met de lier en een sleepvliegtuig

Voor de zweefvliegclubs in Nederland is de lier het belangrijkste en goedkoopste startmiddel. Tussen de lier en de startplaats liggen zes kunststofkabels (Dyneema) die door een sterke motor op de lier één voor één aan een klaarstaand zweefvliegtuig aangehaakt worden en “ingelierd” worden. Hierdoor kunnen meerdere vliegtuigen kort na elkaar in de lucht gebracht worden. Elke lierstart duurt ongeveer een minuut.

De lierstart werkt snel, is efficiënt en economisch aantrekkelijk. Iedereen kan leren de lier te bedienen. Startend vanaf onze strips bereikt het zweefvliegtuig hoogtes van 400 meter. Als het wat harder waait, dan worden hoogtes bereikt tot wel 500 meter.

 

toren_en_bully

Daarnaast hebben we een mobiele starttoren en twee vrachtwagens (ook wel Bully genoemd). Deze wagens worden gebruikt om de lieren en de starttoren te verplaatsen en de kabels uit te rijden. Vanaf de starttoren worden er signalen naar de lier gegeven om te starten en is er radiocontact met de vliegtuigen en de lier. Tot slot zijn er een aantal golfkarretjes om vliegtuigen uit het landingsveld te halen.


Slepen achter de Husky

In samenwerking met een groep zweefvliegers die een motorvliegtuig beheren kan er op vrijwel alle vliegbare dagen bij de GeZC ook gestart worden met behulp van dit éénmotorig Husky sleepvliegtuig, beheerd door de Stichting Vliegende Start.

GeZC rollend materiaal
2 x Lieren
2 x Vrachtwagens
1 x Mobiele verkeerstoren
4 x Golfkarren
Een aanhanger voor elk zweefvliegtuig