Waar starten wij mee

Bij de GeZC starten wij met de lier en een sleepvliegtuig.

Voor de zweefvliegclubs clubs in Nederland is de lier het belangrijkste en goedkoopste startmiddel. Tussen de lier en de startplaats liggen meerdere kabels die op grote trommels zitten en door een sterke motor op de lier één voor één “ingelierd” worden. Hierdoor kunnen meerdere vliegtuigen kort na elkaar in de lucht gebracht worden.

Lier_1De lierstart werkt snel en is efficiënt en goedkoop om te starten en iedereen kan leren een lier te bedienen. Een lierstart duurt rond de 50 seconden. Startend vanaf onze strips bereikt het zweefvliegtuig hoogtes van 400 meter. Als het wat harder waait, dan worden hoogtes bereikt tot wel 500 meter.

 

toren_en_bullyDaarnaast hebben we een mobiele starttoren en twee vrachtwagens. Deze wagens worden gebruikt om de lieren en de starttoren te verplaatsen en de kabels uit te rijden. Vanaf de starttoren worden er signalen naar de lier gegeven om te starten en is er radiocontact met de vliegtuigen en de lier. Tot slot zijn er een aantal golfkarretjes om vliegtuigen uit het landingsveld te halen.

 
In samenwerking met een groep zweefvliegers die een motorvliegtuig beheren kan er op vrijwel alle vliegbare dagen bij de GeZC ook gestart worden met behulp van dit éénmotorig Husky sleepvliegtuig, beheerd door de Stichting Vliegende Start.

 

GeZC rollend materiaal
2 x Lieren
2 x Vrachtwagens
1 x mobiele verkeerstoren
4 x golfkarren
Een aanhanger voor elk zweefvliegtuig