Hoe oud moet je zijn om te mogen vliegen?
Zweefvliegen kan vanaf 14 jaar. Een brevet halen kan vanaf 16 jaar en vanaf 18 jaar mag je ook passagiers meenemen. Er is geen maximumleeftijd.

Gezondheid en medical certificate (LAPL)
Je moet medisch gekeurd worden. De eisen zijn niet hoog, iedereen met een normale gezondheid wordt in principe goedgekeurd. Het dragen van een bril of contactlenzen is normaal gesproken geen probleem. Er is wel een max lengte en gewicht als je in een zweefvliegtuig wilt stappen, max 1.95 meter lang en 110 kg zwaar. Dit wordt mede veroorzaakt door technische en aerodynamische begrenzingen van het zweefvliegtuig

Tijdens de eerste fase van de vliegopleiding is een medical geen vereiste, maar het wordt wel aangeraden. Wanneer je alleen mag vliegen, moet je een medische verklaring naast je logboek meenemen. Een SPL is alleen geldig in combinatie met een geldig medical.

De medische verklaring is vijf jaar geldig tot een leeftijd van 40 jaar, vanaf 40 jaar is het twee jaar geldig.

Medische keuringen

De EASA-regels voor zweefvliegen zijn vanaf 8 april 2018 van kracht. Dan dient de vlieger niet alleen een geldig SPL of LAPL(S) certificaat te hebben maar ook een LAPL medisch certificaat. 

LAPL medische keuringen kunnen alleen worden gedaan door IL&T gecertificeerde keuringsartsen en bij door IL&T gecertificeerde luchtvaartgeneeskundige centra. De namen en adressen zijn te vinden op deze site.

Lidmaatschap KNVvL
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, de KNVvL, is de overkoepelende organisatie voor alle luchtsporten in Nederland. Voor zweefvliegers regelt de KNVvL onder meer de verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

Alléén wanneer je lid bent van de KNVvL en daardoor verzekerd mag u vliegen en op het vliegveld meehelpen.

Op de website van de KNVvL http://www.knvvl.nl/leden/lidworden vindt u alle informatie over contributiebedragen, inschrijfgeld, etc.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.