Gisteren een prachtige overland-trainings vlucht gemaakt met Peter. Het plan was om eerst naar Venlo en daarna naar Hoogeveen te vliegen om 300km te maken. Gezien de omstandigheden aan het begin van de dag besloten we om eerst naar Hoogeveen te vliegen en vervolgens naar Venlo. Na een sleepje om half twaalf, raasde de thermiek ons snel boven de 1000m uit. Nog voor 1 uur waren we in Hoogeveen. Op naar Venlo! Bij het passeren van Nierderrhein op 1500m ons even gemeld en een “Schönen guten tag” ontvangen van de plaatselijke ATC. Vanaf hier waren we boven voor mij onbekend vliegterrein. Al spoedig vlogen we boven Venlo. Venlo gerond en ik dacht aan het laatste been te beginnen. Maar toen had Peter een ideetje. “We vliegen even Oost ” zei hij. “We kunnen een leuk hoekje maken boven Kamp-Lintfort”. Zo gingen we op weg. Eenmaal bij Kamp-Lintfort vroeg Peter me nog iets verder te vliegen. Het Ruhrgebiet kwam al snel rechts van ons in zicht. Een bijzonder gebied zo vanuit de Lucht! Huizen, Fabrieken, spoorlijnen tot aan de Horizon. Maar ook in de lucht was het druk. Veel vliegtuigen, maar ook een kermis-ballontje met een kaartje eraan voorbij zien trekken. Ondertussen vertelde Peter allerlei prachtige verhalen over wedstrijd vluchten die hij jaren geleden had gemaakt en over herkenningspunten in het landschap. Uiteindelijk zijn we doorgevlogen tot Borkenberge, waar de EDR’s inactief waren.

Na het ronden van Borkenberge op het laatste been terug naar huis gegaan. We waren 4 en een half uur onderweg en voor mij werd het steeds moeilijker om geconcentreerd te blijven, wat ook te merken was in mijn vliegprestaties. Maar uiteindelijk na 5 en een half uur en meer dan 400 km vliegen werden we door bulderende thermiek onthaald op Terlet.

Ik wil Peter ontzettend bedanken voor alle tips over het aanvliegen van wolken, het moment van verlaten van bellen en de mooie verhalen tijdens onze vlucht van gisteren. Daarnaast vond ik het prachtig om met dé kist van de club, de E12, deze vlucht mogen doen. Wat een geweldig vliegtuig

Groeten,

Jeroen