Door Diederik

Terlet- Deventer-Lemelerveld- Hoogeveen-Lemelerveld-Teuge-Terlet

217 kilometer  10 Mei 2015

Vooraf. Deze winter had ik de overlandtraining voor beginners gevolgd (Taboe). Dat maakte dat het initiatief voor een echte praktijk overlandtraining bij de Gelderse voor mij precies op het goede moment kwam.

Dan de voorbereiding van de vlucht. Wat ik goed vond was dat er al stukken werden opgestuurd van te voren, die voor mij nog eens overzichtelijk de leerstof van de winter uit Taboe bij elkaar zette om je zo voor te bereiden op de vlucht zelf. Daarnaast hebben Roel (die de vlucht overgenomen heeft van Maurice, dank!) en ik een dag van te voren gebeld om een vluchtplan te maken.
Wat doet het weer, welke route kiezen we, welk luchtruim hebben we dan mee te maken, wat zijn de geldende notams, welke vliegvelden voor een eventuele buitenlandingen kunnen we dan benutten en welke frequenties hebben die.

Goed voorbereid op pad was de eerste (1) belangrijke les en gaf rust tijdens de vlucht.
Dan de vlucht zelf en de evaluatie ervan. Geen makkelijke dag, volgens mij. Een basis tussen de 800 en 1100 meter, op het been naar Hoogeveen nog wolken op de terugweg blauw, door inkomende warme lucht, en stijgwaarden van maximaal 2 m/s en vaak ook minder.
Ik heb heel erg veel geleerd, was echt top, dat na afloop van de vlucht met Roel goed door kunnen spreken. Ik zet het hier achter elkaar.
Hoe hard moet je vliegen (2) in de thermiek met een voor mij toch wel erg nieuw vliegtuig. Bij het pad kiezen ook de kleine plukjes tussen de wolken in meenemen (3), en optimaal vliegen, voor mij gold sneller optrekken in stijgen (4). Goed in de gaten houden van de
grootschalige weersontwikkeling (5) dat hadden we gelukkig goed gedaan, maar met die inkomende warme lucht en daardoor afnemende thermiek en blauw op de terugweg moest het tempo eruit en moesten we ons helemaal op grondkenmerken (industrie, hoge grond, zandvlakte, overgangen) richten (6). En last but not least wat zijn je uitwijkmogelijkheden (7) als je niets meer vindt, wij hebben ook veel van vliegveld naar vliegveld gevlogen, dat gaf rust om ook lager te kunnen zitten.
Kortom 7 mooie lessen, met dank aan Harry en Roel, in een prachtvlucht op een prachtkist van de GeZC. Het smaakte zo naar meer, dat ik inmiddels samen met Lars en Gerrit er al weer twee extra heb :-).

Alles wat nog kwijt wilt, zowel wat betreft ervaring als het hele overlandinstructie initiatief: Een heel goed initiatief. Met voor mij 7 mooie leerpunten. Goed dat je spullen opgestuurd krijgt en je je moet voorbereiden, goed dat er een evaluatie is na afloop.