Bij de Gelderse Zweefvliegclub is onze splinternieuwe zweefvlieglier dit jaar (2023) voor het eerst in actie gekomen! De lier wordt gebruikt als startmiddel om onze zweefvliegtuigen de lucht in te trekken.

Wat is zo uniek aan deze lier?

  • Door onze eigen leden gereviseerd en door ontwikkeld
    Deze lier is in 2016 aangekocht door de club. Bij onze vereniging zijn veel technisch getalenteerde clubleden, met vader Erik en zoon Tom Houtman aan het roer als het gaat om rollend materiaal. Deze nieuwe lier is een sterk staaltje teamwork en toewijding. Hier gaan onze clubleden decennialang plezier van hebben!
  • Milieuvriendelijk lieren
    Onze lier werkt op renewable Diesel HVO100-brandstof in plaats van Diesel. We dragen daarmee ons steentje bij aan een schonere en groenere toekomst voor het zweefvliegen. HVO100 kan de uitstoot van broeikasgassen (CO2) tijdens de levenscyclus van de brandstof tot wel 90% verminderen in vergelijking met fossiele diesel. De hernieuwbare diesel reduceert daarmee uitlaatemissies, wat goed is voor de lokale luchtkwaliteit én voor de liermotor zelf. Lees meer over HVO-100 brandstof op: Wat is HVO of HVO100? | Neste
  • Meer kabels, meer pret!
    Onze nieuwe lier heeft niet 4, maar 6 lierkabels. En het beste deel: deze kabels zijn gemaakt van Dyneema, niet van staal. Dit betekent dat we soepeler en stabieler omhooggetrokken worden. Het is een totaal nieuwe zweefvliegervaring!
  • Aandacht voor de lierist
    De bediener van de lier (lierist) heeft de belangrijke taak om het zweefvliegtuig met piloot veilig en efficiënt omhoog te brengen. Met de revisie is daarom samen met de lieristen veel aandacht besteed aan ergonomie en technische hulpmiddelen. Een groot panoramaraam aan de voorzijde en glass cockpit zijn hier voorbeelden van.

Deze nieuwe lier betekent meer starts, en meer vliegplezier voor onze clubleden. Het is een investering in de toekomst van het zweefvliegen, en we zijn super enthousiast om dit met iedereen te delen.

Categories:

Tags:

Comments are closed