De hobby’s van Arjan Vrieze gaan verder dan zweefvliegen en fotograferen. Hij is o.a. ook erg geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en met name de oorlog in de lucht en de Slag om Arnhem. In het verleden is zijn  gezin vaak gastgezin geweest voor Arnhem veteranen die voor de jaarlijkse herdenking in september kwamen. De laatste jaren hebben ze  helaas geen gasten meer en kan hij zich meer toeleggen om de evenementen die er in het derde weekend van september zijn, te fotograferen.

Er zijn bij de luchtlandingen niet alleen para’s gedropt, maar zijn ook manschappen en materieel per zweefvliegtuig aangevoerd. Bij de Slag om Arnhem alleen zijn er al zo’n 600 zweefkisten ingezet. Ze landden op de terreinen bij Wolfheze en Renkum. De Britse Glider Pilots waren goed getrainde infanteriesoldaten, die na de landing gewoon moesten meevechten. Zweefvliegtuigen zijn bij veel operatie ingezet. Naast kleinere operaties, zijn de de Slag bij Arnhem, D-day (operatie Overlord) en de Rhine Crossing (Varsity) de bekendste inzetmomenten van de Horsa’s, de Waco’s en de Hamilcars.

Het aantal Tweede Wereldoorlog veteranen neemt snel af. De mannen zijn inmiddels allemaal in de negentig. Een initiatief van Nederlandse, Engelse en Ierse mensen die het Glider Pilot Regiment een warm hart toedragen, heeft georganiseerd dat er dit jaar nog een keer een zo groot mogelijke groep Britse Glider Pilots naar de herdenking van de Slag om Arnhem komt.

Het plan is begin augustus  ontstaan om met 3 van hen (die voldoende fit zijn) een zweefvlucht te gaan maken. Als we het allemaal rond krijgen (en het weer moet natuurlijk meewerken) gaan we op vrijdag 15 september niet alleen met ze vliegen, maar willen we landen bij Renkum in een groot weiland. Die plek maakte in september 1944 onderdeel uit van DZ/LZ X. Op 17 september 1944 sprongen de para’s van de 1st Parachute Brigade hier. De dag daarna was het terrein landingsveld voor zweefvliegtuigen. Een historische plek. Arjan is de afgelopen  weken druk bezig om de vluchten met veteranen voor te bereiden.

Zie ook deze publicatie